Trauma Sensitief mindfulness

 

 

 

 

Trauma Sensitieve Mindfulness Therapie ( TSMT)

Trauma ontstaat als een bepaalde gebeurtenis te groot of overweldigend is geweest voor je zenuwstelsel om te verwerken.

Wanneer we in een situatie zitten waar er dreiging van gevaar is, en het niet voldoende lukt om te vluchten of vechten (= de natuurlijke reactie van het lichaam) zal de energie die hierbij vrijkomt niet ontladen waardoor het vastgezet wordt in het lichaam. Dit proces kan zich vervolgens als een reactiepatroon herhalen, ook als de heftige ervaring voorbij is. Dit gaat onbewust en kunnen we niet sturen. Dit wordt gestuurd vanuit ons autonome zenuwstelsel en niet vanuit ons denkende brein (neocortex)

Niet het denken maar het lichaam herinnert zich de gebeurtenissen en zal daarop fysiek reageren zoals trillen, verstijving, hartkloppingen op een trigger. Deze fysieke reacties blijven bestaan tot het vrij gemaakt wordt van overtollige spanning. Trauma wordt bepaald door wat er in het lichaam is gebeurd tijdens de overweldigende gebeurtenis(sen) en daar is achter gebleven, niet door wat er feitelijk heeft plaats gevonden. Bij trauma is het lichaam dus een belangrijk element.

Het helen van niet-verwerkt trauma begint met het vermogen om vanuit veiligheid present te zijn met het onveilige. Dit kun je sensitief begeleiden met mindfulness therapie.

De TSMT is een combinatie van psychologie, neurofysiologie ( zenuwstelsel, polyvagaaltheorie) en eeuwenoude kennis over bewustzijn uit oude wijsheidtradities.

 Je leert navigeren met TSMT naar veiligheid en gemak. Om van daaruit genoeg capaciteit en veerkracht op te bouwen. 

Tijdens de Trauma Sensitieve Mindfulness sessies krijg je tools mee hoe je je gedachten, emoties en lichaam weer in een veilige modus kunt zetten. We hebben het hier over het zelfregulerend vermogen. Je ontwikkelt veerkracht en vaardigheden om oude pijn en stress die ooit te veel waren alsnog te verwerken. En dat doen we samen vanuit een veilige co-regulatie. Naast dat we samen oefenen krijg je ook inzicht in de neurowetenschappelijke achtergrond over waarom ons lichaam en brein reageren zoals ze doen. En het inzicht dat wij niet verantwoordelijk zijn voor deze automatische processen. 

Tijdens de sessies gaan we samen regulatie-, meditatie-, teken en bewegingsoefeningen doen en krijg je wat theorie mee. Vanuit veiligheid, behoedzaamheid en respect voor wat er geheeld mag worden gaan we samen op onderzoek. We werken met reacties van je lichaam in het moment en niet met het trauma uit het verleden. Je hoeft er dus niets over te vertellen tijdens mijn sessies. We gaan aan de slag vanuit veiligheid met inzet van hulpbronnen het ritme van je zenuwstelsel te herstellen. Je ontwikkelt meer lichaamsbewustzijn en leert om onverwerkte uit het verleden nu op je eigen tempo en vanuit veiligheid en vertouwen te verwerken.

 • Je word je bewuster van de (automatische) signalen van stress en herstel in het lichaam

 • Je leert deze signalen op te merken zodat je makkelijker kunt navigeren tussen activiteit en rust

 • Hierdoor ontwikkel je het vermogen om vanuit meer rust met compassie om te gaan met jezelf en anderen

 • Er ontstaat meer ruimte voor plezier, dialoog en helder denken wat kan helpen bij je relaties, communicatie en het maken van keuzes

 • Het biedt steun bij het verwerken van levensgebeurtenissen, of het omgaan met verlies en rouw 

TSMT is opgebouwd uit  drie fases, namelijk:

Fase 1:

Stabiliseren. Leren navigeren naar veiligheid
In deze fase gaan we werken aan een veilige basis door hulpbronnen in te zetten met praktische oefeningen en neuro-educatie zodat je begrijpt waarom je brein zo werkt.

Fase 2:

Confronteren in kleine behoedzame stapjes

Als de veilige basis is gezet, gaan we van hieruit op zelfonderzoek en brengen dit in kaart aan de hand van tekeningen, opstellingen, lichaamsgerichte oefeningen en meditaties die we samen doen.

Fase 3:

Integreren in het dagelijks leven

Tijdens deze laatste fase  ga je alles integreren in je dagelijks leven waarin je gaat merken hoe jij je hulpbronnen kan blijven inzetten, om vanuit veiligheid te kunnen kijken naar al je delen, en het niet zo overweldigend meer hoeft te zijn. Als jij de hoogte en dieptepunten weer aan kan en meer veerkracht voelt, kunnen we de therapie afronden.

 

Voor wie is deze therapievorm?

 

– Mensen met stress, angst en/of burn-out klachten 

– Mensen met vermoeidheid, slaapproblemen 

– Mensen met een vorm van trauma.

-Mensen die het onverwerkte verleden willen verwerken


Wat is de duur van deze therapievorm?

Hoelang duurt TSMT?

Een gemiddeld traject duurt 8 weken afhankelijk van je levensverhaal. De een heeft meer tijd nodig dan de ander. De TSMT is een therapie op maat. Alle oefeningen, theorie en neuro-educatie worden zorgvuldig voor jou samengesteld. Een therapie- sessie duurt gemiddeld 2 uur. 

     

 KOSTEN

 • € 75 per los uur / € 120 per sessie van 2 uur
 • € 65 per los uur / € 100 per sessie van 2 uur (  voor minima)
 • Vergoeding: Deze training wordt bij een groot aantal ziektekostenverzekeraars als MBSR training (deels) vergoed in het aanvullende pakket. Veel verzekeraars vragen hier een verwijzing met burn-out klachten voor. Informeer bij je verzekeraar of zij dit vergoeden.
 • Veel werkgevers hebben een budget beschikbaar voor ontwikkeling en opleiding van het personeel. Als werknemer kun je aanspraak maken op dit budget en in overleg besteden aan zelfontwikkeling. Vraag dus aan je werkgever of hij/zij wil investeren in jouw groei, vitaliteit en burn-out preventie. 

Op www.zorgwijzer.nl staat een overzicht van zorgverzekeraars die een deel van de mindfulness training vergoeden.

Wil jij ….

 • Lichaamssignalen eerder opmerken en er vaker naar handelen?
 • Leren je lichaam te gebruiken om jezelf te stabiliseren?
 • Je lichaam leren gebruiken om tot rust te komen?
 • Veilig leren voelen (ook bij intense emoties)?
 • Oude pijn verwerken met behulp van mindfulness?
 • Meer vrijheid, verbinding en energie ervaren?
 • En hiermee aan de slag gaan? Op een andere manier dan je tot nu toe gedaan hebt? Dan kunnen de individuele TSMT sessies misschien iets voor jou zijn.

Maak kennis met de therapeut

Trauma sensitief mindfulness therapeut/ mindfulnesstrainer/ yogadocent Bianca Grondman

 

Ik draag al meer dan 15 jaar de kracht van yoga als helende tool uit in therapie settings en lessen in mijn yogaschool voor volwassenen en kinderen ( kinderen uit oekraine) die op allerlei manieren met stress en/of trauma te maken hebben.

Als ervaringsdeskundige met trauma zoals het verliezen van mijn eigen kind weet ik hoe ondersteunend lichaamsgerichte therapie in de vorm van yoga of mindfulness kan zijn. Ik geef al heel wat jaren Yin / Restorative yoga lessen die ondersteunend zijn voor een goede balans van ons autonome zenuwstelsel.

Tijdens mijn 8 wekelijkse mindfulness trainingen die ik geef in groepen merkte ik op dat de oefeningen uit de MBSR/ MBCT zonder de juiste trauma sensitieve begeleiding de gevoelens van trauma juist kunnen versterken waardoor er sprake kan zijn van her- traumatisering.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar de juiste opleiding om Trauma met Mindfulness te kunnen combineren en vond deze bij de “Academie voor Open Bewustzijn” tot Trauma Sensitief Mindfulness Therapeut. Naast kennis die ik vergaarde over de polyvagaaltheorie ( de boeken die ik las hierover uit onze boekenkast van mijn man die Psychomotore kinder Therapeut is) de kennis van oude wijsheden uit de yoga filosofie als yogadocent en de kennis over mindfulness ( tijdens mijn opleiding aan het CVM te Amsterdam tot MBSR/MBCT trainer) vond ik de laatste puzzelstukjes tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Open Bewustzijn  bij Dorle Lommatzsch tot Trauma Sensitief Mindfulness Therapeut.

De puzzle past nu mooi in elkaar zodat ik je alle tools mee kan geven op jouw pad naar innerlijke rust en vitaliteit. 

Ik heb de vaardigheid en een groot inlevingsvermogen om symptomen van traumatische stress en triggers te herkennen tijdens het aanbieden van mindfulness. En ben ik uitgerust met tools om vakkundig te kunnen werken met traumatische stress en triggers.

Vanuit een liefdevolle methode weer in contact te komen met vergeten en verborgen delen in jezelf. Omdat te mogen delen en uitdragen is een groots geschenk en zo helend. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren tijdens mijn opleiding tot Trauma Sensitief Mindfulness Therapeut. Ik ben door alle lagen heen gegaan en heb alle delen weer kunnen omarmen. 

Individueel oriëntatie gesprek

Voorafgaand aan de individuele sessies vindt er een vrijblijvend en individueel gesprek plaats om samen te bespreken of de therapie en de timing passend zijn voor je. Deze kun je plannen via de groene of roze button op deze pagina.

Twijfel je? Neem dan vooral contact met me op via de mail info@zenggiyoga.com zodat we samen naar je vragen kunnen kijken.

Ik ben als gecertificeerd Trauma Sensitief Mindfulness Therapeut, coach en Mindfulnesstrainer aangesloten bij onderstaande beroepsverenigingen en vakopleidingen.

 

Trauma Sensitief Mindfulness Therapie

Wil jij ook een actieve bijdrage leveren aan jou welzijn?

“The Quieter we become, the more you are able to hear” Rumi